Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Hevitőrúd CENTER

Mi az a hevítőrúd azaz heets? Miben más, mint az IQOS?

Nikotinmentes hevítőrudak
iqos heets hevitőrúd

Cikkünkben kitérünk minden fontos kérdésre, amit a heetsről azaz a hevítőrudakról tudni érdemes. Szó lesz benne többek között a hevítő rudak típusairól (IBuddy, IQOS, Glo, QOQ, Ploom Tech) és használatukról. Tényleg lehet nikotinmentesen dohányozni? Mennyire káros az egészségre?

Mi is az a hevítő rúd pontosan?

A hevítő rúd egy alternatíva a dohányzásra vagy éppen az arról való leszokásra. A hevítőrudak bizonyos esetekben nem tartalmaznak kátrányt, dohányt és az esetek zömében nikotint sem. Ezek az anyagok mind károsak a szervezetre, viszont a hevítő rudakkal való „cigarettázás”-sal megkímélhetjük a szervezetet ezeknek a káros anyagoknak a megterhelő hatásaitól. Vannak nikotin tartalmú hevítő rudak is, de ezek használata során sincs égés csak hevítés, így nincs konkrét begyulladás sem. A Hevitorudcenter.hu oldalon csak dohánymentes hevítő rudakkal foglalkozunk, amik nem minősülnek dohányterméknek.

Mi van egy heets-ben?

A dohány helyett legtöbbször a Lapsang Souchong fekete tea kerül a hevítő rudakba, így nikotinmentesek. Jellegzetes és kellemes ízüket annak köszönhetik, hogy fenyőfa tűzön füstölik, és emiatt kapnak egy speciális füstös aromát.

A Lapsang Souchong mellett az Anita hevítő rudak például görögszénát tartalmaznak, ami miatt egyedibb ízt biztosít, mint a Healcier típusú heets rudak.

Milyen ízesítésű heetsek léteznek?

Az alap fekete tea íz mellé számos aromával megtámogatott hevítő rúd létezik, amik azoknak ajánlott, akik az alap Lapsang Souchong ízesítést már unják és valami különlegesre vágynak. Többek között elérhető a Kapszulacenter kínálatában mentolos, áfonyás, sárga dinnyés, kávés, limeos, citrusos vagy éppen extra mentolos változat. De a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Heat not burn technológia

A heat not burn technológiával a dohányzás során nincsen gyulladás, csak a töltőanyag nagy hőmérsékletnek van kitéve és hevül az anyaga. A „dohányzás”, így paradox módon dohány és égéstermék nélkül élvezhető, mindössze a töltőanyag hevítésével.

Milyen készülékekkel lehet hevítő rudat szívni?

 • Ibuddy
 • IQOS
 • Glo
 • QOQ
 • Ploom Tech
 • HiTaste

Ezekkel a készülékekkel lehet a heets szálakat vagy akár a különböző teaszármazékokat hevíteni. A működésük pofonegyszerű, általában 5 gombnyomás vagy egy hosszú nyomás után bekapcsolnak. A hevítők rezgéssel jelzik, ha elérték a megfelelő hőfokot, ez 15-20 mp, az iBuddy esetében például 16 mp. Ezután máris indulhatnak a kikapcsolódás percei egy kellemes hevít rúd mellett. Hogy ne feledkezzen

Hol lehet hevítőrudakhoz készüléket vásárolni?

Az IQOS készüléket a hatályos jogszabályok alapján csak Nemzeti Dohányboltban lehet megvenni. Szerencsére szinte mindegyik nagyobb dohányboltban kaphatóak a fenti készülékek zöme és egy készüléket elég egyszer megvásárolni, utána akár évekig lehet használni és csak a bele való hevítő rudakat kell megvásárolni.

Kevésbé káros a hevítő rúd, mint a cigaretta?

Ha tea alapú hevítő rudat használunk, akkor kijelenthetjük, mert az maximálisan nikotinmentes. Vannak nikotin tartalmú hevítő rudak is, ezek esetében már bonyolultabb a válasz. Egy hevítővel, mint például az IQOS, a hevítő rudat nem égetjük el, hanem csak felhevíti a készülék, aminek következtében, nem lélegezzük be az égés során létrejövő káros égésterméket. Nem keletkezik füst, így a környezetünkben élők számára nem káros a hevítő rúd használata, hiszen csökken a passzív dohányzás. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a nikotintartalmú hevítőrudak ugyanazokat a káros anyagokat tartalmazzák, csak kisebb mértékben, aminek következtében a tüdő kevésbé terhelődik meg/irritálódik.

Segíthetik a dohányzásról való leszokást a hevítő rudak?

Igen! Ahogy az e-cigi is segíthet, úgy a hevítő rúd is. A tea alapú hevítő rudak használata során nem jut be nikotin a szervezetbe, ami a függőség nagy részét okozza. Átmeneti hevítő rúd használat (1-3 hónap, míg elmúlik a dohányzástól való függés tünete) után akár a hevítő rúd is elhagyható, mint átmeneti dohányzásról való leszokást megkönnyít eszköz.

A heetsek jellemzői összefoglalva

 • A hevítő rudak nem minősülnek cigarettának.
 • Nikotinos és nikotinmentes heets is egyaránt kapható.
 • Egyik heets sem tartalmaz dohányt, még a nikotinos hevítő rudak sem.
 • A hevítés során nem képződik füst, így bárhol használhatók, még ott is ahol a dohányzás és az e-cigarettázás tiltott.
 • Nikotinmentes rúdjainkban nncsenek olyan anyagok, amik függőséget okoznának.
 • A heets használattal elkerülhető a passzív dohányzás, vagyis a környezetünk egészségét nem terheljük a hevítő rúd szívással.
 • Mivel nem tartalmaz dohányt, ezért nem csak Nemzeti Dohányboltban kapható, hanem akár online is megrendelhető.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS